tirsdag den 28. august 2012

Luksus tomatsovs

...som tilmed er både tilgivende, nem og forholdsvis billig at lave.

Sovsen her er én jeg som regel bare spiser med lidt frisk pasta. Sovsen er meget fyldig, så man har ikke behov for så meget andet til. Den kan selvfølgelig også bruges sammen med nogle lækre kødboller eller stegt kylling. Hvis man er lidt dristig kan man også drysse lidt med sprødstegt bacon ;)

  • 3-4 modne tomater
  • 3 små, eller 2 mellem, løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 3 stjerneanis
  • 1/2 stang vanilje
  • 1/2 dl balsamico eddike
  • et lille drys sukker
  • salt & peber
  • god olivenolie
  • 1/2 dl vand
  • 1 frisk chili* 
  • en stilk frisk rosemarin
*Vælg en chili der passer til dit temperament. Kan også udelades.


Skær tomaterne i tre tykke skiver hver, og læg dem i en varm, dyb pande. De skal helst kunne røre bunden af panden allesammen. Hæld lidt olivenolie over tomaterne, og lad dem småstege til de er blevet godt bløde.
Mens tomaterne hygger i panden, kan du udnytte tiden til at hakke chili, hvidløg og løg fint. Drys det over tomaterne, sammen med stjerneanis. Fjern kornene fra vaniljestangen og smæk begge dele op til resten af ingredienserne. Skru ned på middel varme.



Vend tomaterne lidt undervejs - de skal helst blive rigtigt lækre bløde. Rør lidt rundt, så de andre ingredienser også får en ferie sydpå.
Når tomaterne er blevet bløde, så mas dem let, så du får den lækre væske ud. Hæld lidt mere olie i og tilsæt også balsamicoeddiken, et drys sukker og en halv dl vand. Det skal helst være lidt tyndt (for den bliver kogt ind senere). Smag til med salt og peber. Sovsen skal have en dejlig balance mellem surt og sødt.

Og så til den sjove del af opskriften: Lad sovsen småboble i lige så lang tid du gider (men min. 20 minutter). Hvis saucen bliver lidt for tyk, så tilsæt lidt mere vand og olie, eller læg låg over. Skru ned for varmen, så kan du sidde i sofaen med god samvittighed ;)
Bland rosemarinen i sovsen ca. 5 minutter inden servering.

God fornøjelse! 


2 kommentarer: