lørdag den 6. oktober 2012

Risotto

Risotto er én af de retter som jeg ofte vender tilbage til. Jeg elsker at lave den, fordi der er så uendeligt mange muligheder for variation, og fordi det altid er en ny oplevelse. Det er selvfølgelig også en væsentlig faktor at det smager himmelsk!

Risotto er som sådan ikke en kompliceret ret at lave, men den kræver omhu og opmærksomhed. Netop fordi retten er opmærksomhedskrævende har jeg ofte joket med at jeg hyggede i køkkenet med "min ven Otto" - en lidt plat joke, men egenligt også meget sigende for hvordan jeg har det med den ret, for man når at lære den rigtig godt at kende i de 15 minutter man bruger på at hygge om den.

Denne udgave blev lavet på en fiskefond, men den ellers så fornuftige Hr. Hollensen bryder sig ikke om fisk, så der blev lavet to udgaver: en med laks & sild til mig, og en med kylling & valnødder til ham.  Risottoen var dog det samme, det var kun fyldet som ændrede sig.

Som med alt muligt andet mad gælder det også for risotto: Jo bedre ingredienser man bruger, des bedre resultat får du. Da denne risotto blev brugt som hverdagsmad - og fordi Hr. Hollensen ikke ville have fisk, brugte jeg to frosne stykker...Det var nemmest. Men man kan jo gå og drømme lidt om luksusudgaven engang ;)

Kylling & Valnødder forrest, Laks & Sild bagerst.


Ingredienser til Risottoen, 2 personer:
 • 1,5 l boullon el. fond (fiske-, hønse-, eller grøntsagsfond, som man lyster)
 • 2 spsk olivenolie
 • 4 små (finthakkede) løg (alm., skalotte eller røde)
 • Havsalt og Peber (gerne friskkværnet)
 • 3 fed hvidløg, finthakkede
 • 200 g risotto ris (det skal være risotto og ikke almindelige ris)
 • 200 ml hvidvin (og et lille glas til kokken ;))
 • 35 g smør
 • friskrevet parmesanost
 • lidt frisk timian, hakket fint
 • et lille nip safran

"Fyld"
Her har du frit slag - vi brugte stegte inderfileter af kylling og valnødderne fik også lidt varme.
Fisken blev stegt sprød på skindsiden, og blev lavet i sidste øjeblik, så den var frisk og lækker. 

Jeg har før lavet den med kyllingestykker, majs og valnødder, men kun fantasien sætter grænser, brug evt. google som inspiration!

Forberedelse
Fordi denne ret kræver hele din opmærksomhed når man først går i gang, er det en pokkers god idé at forberede sig godt inden. 
Hak løg og hvidløg, mål vin, ris og smør af og stil det klar. 

Af grej skal du bruge: en dyb pande til risotto, en gryde til fond og en pande til tilbehør - jeg vil ikke anbefale at forberede det sammen med risene. Jeg rører rundt i retten med en træske.

Gør også dit ønskede fyld klar - husk at det garanteret skal have forskellige tilberedningstider. Man kan tilsætte det risene, så skal man dog huske at justerer væskemængden. Alternativt steges det på en anden pande. 

Fremgangsmåde


1. Fase
Opvarm fonden i gryden. Det skal ikke spilkoge. (Her i huset kan vi bedst lide når der bliver brugt fiskefond, men det ER jo en smagssag).
Varm olivenolien på den dybe pande og tilsæt løg og lad dem svitse i ca. 3 minutter. Herefter tilsættes hvidløg og der hygges på panden i yderliger 2 minutter, inden der skrues ned for varmen. Risene tilsættes - og nu begynder det sjove, for nu må man helst ikke forlade panden.
Der skal røres rundt hele tiden - langsomt og roligt, for risene må ikke tage farve - men de skal stege lidt. Hvis panden er for varm, skrues der yderligere ned - og hvis den bliver for kold, skruer du op. Det handler om mavefornemmelse.

Efter et par minutter begynder risene at se lidt gennemsigtige ud, fordi de absorbere olien og væden fra løgene. Tilsæt vinen og safran, under omrøring. 

2. Fase
Når vinen har kogt ind i risene tilsættes fonden skefuld for skefuld, aldrig det hele på én gang, men altid lidt af gangen. Hvis man ikke gider at stå og fumle med en ske, kan man evt. hælde fonden over i et målebæger med hældetud. 
Det næste skud fond tilsættes når det forgående er kogt ind i risene, og risottoen er cremet og lækker. Dette ritual fortsættes til risene er bløde, men med lidt bid.
Risene må ikke bulderkoge, men gerne hyggeboble en smule - simre! Det tager ca. 15 minutter at nå til dette punkt, og der skal røres ofte og forsigtigt. 
Når risene næsten er ved at være der, drysses der med den friske timian og røres rundt. Det skal bare have et par minutter.

Det er også i denne fase, at du skal starte på at tilberede dit fyld, men sørg for at det bliver færdigt SAMTIDIG med risottoen.

3. Fase
Når risene er færdige, tages panden af varmen og tilsæt smør og parmesanosten. Rør forsigtigt rundt så det hele bliver blandet. Smag til og server risottoen så hurtigt du kan - den er allerbedst når den er helt frisklavet. Så er den cremet og blød, og meget, meget lækker.

Server med noget godt brød eller en salat til. Denne ret kan også bruges som forrest - så rækker denne opskrift til 4 personer. 

God fornøjelse!Denne opskrift er inspireret af Jamie Olivers helt fantastiske kogebog "Det Bar' Mad"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar